Hvem er jeg?
Jeg fullførte mastergraden i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo i 2023 og har etablert Sør Ernæring som første private kliniske ernæringsfysiolog i Lindesnesregionen. Jeg tilbyr kostholdsveiledning til deg som ønsker hjelp med kostholdet grunnet sykdom eller for å få bedre helse.
Hva er en klinisk ernæringsfysiolog?
Det finnes mange ulike utdanninger innen ernæring, men det er kun en mastergrad i klinisk ernæring som gir autorisasjon som helsepersonell og tillatelse til å benytte tittelen "ernæringsfysiolog". Studiet i ved UiO tar 5 år, hvorav den første delen er felles med legestudiet. Det legges stor vekt på grunnleggende anatomi- og fysiologikunnskaper, sykdomslære og inngående kjennskap til matvarer og deres samspill med kroppen. Kliniske ernæringsfysiologer benytter mat og næringsmidler for å forebygge og behandle sykdom, samt understøtte medisinsk behandling. Ved siden av Sør Ernæring, jobber jeg som ernæringsfysiolog ved Sørlandet Sykehus.
Ernæring er et av fagfeltene det publiseres aller flest vitenskapelige artikler på hver dag, og jungelen av informasjon kan være vanskelig å navigere i. Forskning er en sentral del av faget, og som klinisk ernæringsfysiolog kan jeg finne oppdatert kunnskap som er relevant for din situasjon.

Siri Hundstad Quamme
Klinisk ernæringsfysiolog (M.Sc.)

Min tilnærming
Jeg valgte å bli klinisk ernæringsfysiolog fordi det viser seg at mat er så utrolig mye mer enn bare nødvendig drivstoff. Vi assosierer mat med mange hendelser i livet - gode og vonde, store og små. Mat er kultur og knytter mennesker sammen. Mat er glede, trygghet og varme. Mat kan gjøre oss sterke og friske, men mat kan også gjøre oss syke. For noen så er mat også knyttet til mange vanskelige følelser og såre minner. Da er det spesielt viktig å ta seg tid til å jobbe på lag med kropp og sinn samtidig. Andre opplever kanskje ikke så mange følelser rundt mat i det hele tatt. Felles for oss alle er at vi er nødt til å forholde oss til mat hver eneste dag.
Som ernæringsfysiolog er jeg opptatt av å se den enkelte. Det er bred faglig enighet om hva som utgjør et helsefremmende kosthold. Likevel er enhver person unik, med sin kropp, sine erfaringer, sine rutiner og sine preferanser. Jeg ønsker å hjelpe deg å finne gode løsninger som er skreddersydd til nettopp dine behov. Kostholdet er en av de viktigste faktorene for god helse som vi selv kan påvirke, og derfor er det ekstra spennende å finne ut hva som kan gjøre forskjellen i ditt kosthold. Mange tenker at de trenger en totalrenovering, men ofte så gjelder det å finne enkelte nøkkel-endringer som over tid utgjør den store forskjellen. Hva som er riktig for deg, finner vi ut sammen.
Tidligere prosjekter
Artikler
Morgendagens helseledere må håndtere klimakrisen. Dagens medisin 29.11.2022
Bærekraft inspirerte valg av utdanning. UiO studieaktuelt 2021
Publikasjoner
Annet
Masteroppgave: Folate and vitamin B12 status in over half a million Norwegian adults between 2000 and 2019.
Takk for maten! Om kosthold og bærekraft. Forskningsdagene 2022
Studenter for kloke valg - et nasjonalt studentprogram mot overbehandling. Vært med på å starte programmet samt gjennomført kartleggingsprosjekt for Kliniske ernæringsfysiologers forening (KEFF).